DE BROUWERIJ

De bieren van de Noord-Hollandse Brouwerij Dampegheest worden gebrouwen, gelagerd en gebotteld in onze brouwerij aan de Achterweg 22 in bollendorp Limmen.

De brouwerij is gevestigd in het voormalig kaaspakhuis van Limmen. Waar vroeger de kazen werden opgeslagen wordt nu bier gebrouwen. 

PROCESTECHNIEK

Bij Brouwerij Dampegheest brouwen we onze bieren in een door ons zelf ontworpen brouwinstallatie,  gebouwd van 2ehands tanks en onderdelen uit de zuivelindustrie. Ook de aansturing van het brouwproces wordt in eigen huis geprogrammeerd. Hiermee hebben wij de volledige procestechniek in eigen hand waardoor wij verbeteringen in het brouwproces direct kunnen invoeren.

ONTSTAAN

Kees Koot, Rinus Koot en Herman Zomerdijk( 2014).

In 1992 kocht Kees Koot bij een thuisbrouwwinkel in Zutphen zijn eerste bierbrouwset. Zijn bier viel in de smaak bij familie en vrienden. Al snel hield Kees geen bier meer over voor zichzelf, dus moest er een grotere brouwset komen.

Het brouwvolume groeide gestaag en in 2008 richtte Kees samen met zijn broer Rinus en vriend Herman Zomerdijk Brouwerij Dampegheest op in het voormalige kaaspakhuis van Limmen. 

Rinus is in 2014 als eigenaar uit de brouwerij gestapt maar hij is nog altijd betrokken als enthousiast vrijwilliger.

Herman is in 2014 overleden door een noodlottig ongeval in de brouwerij. Ons bier 'Manus'(Zo werd Herman vrienden en familie genoemd) is naar hem vernoemd. Een lekkere doordrinker voor feesten en partijen die hij zelf nog opperde om te gaan brouwen. 

 

Perry Koot, zoon van Kees. Brouwer en vertegenwoordiger van de brouwerij.

In 2017 is Perry, de zoon van Kees, in dienst gekomen van de brouwerij. In eerste instantie als vertegenwoordiger voor de verkoop en marketing maar inmiddels helpt hij zijn vader ook op de brouwvloer als kwaliteitsbrouwer waarvoor hij het verloop van onze brouwprocessen analyseert en waar nodig bijstuurt.

BROUWINSTALLATIE DOOR DE JAREN HEEN

2006 (nog hobbymatig)

2008

2009

2014

2017

2020

HUIZE DAMPEGHEEST

De naam van de brouwerij is afgeleid van een verstevigd herenhuis genaamd "Huize Dampegheest", dat van de 14e tot in de 19e eeuw in Limmen op steenworp afstand van de brouwerij heeft gestaan. Het toeval wil dat in Huize Dampegheest van 1632 tot 1680 een brouwer heeft gewoond; Gerrit Schouten de brouwer van de Haarlemse brouwerij de Olifant. In 1846 is het huis helaas gesloopt maar het silhouet van dit huis vindt je nu terug in het logo van Brouwerij Dampegheest.

 

De huidige brouwerij ligt langs de Dampegheestlaan, de vroegere de oprit van Huize Dampegheest.

PRIJZENKAST