POSTILJON

DARK ALE 7%

Special #3

BEREDEN KOETSIER

Een postiljon is een bereden koetsier, de ruiter op het voorste linker paard van een zes- of achtspan. Verschillende koetsen van het koningshuis worden op deze manier bestuurd. Deze Postiljon smaakt moutig en kruidig en ziet hartstikke donker. Gelimiteerd bier, gebrouwen bij Brouwerij Dampegheest in Limmen.

SMAAKBELEVING

Deze special is zwartrood van kleur met een bescheiden beige schuimkraag. Vanuit het glas neem je direct een frisse geur waar van steranijs en zoete drop. In de kruidige, zachtzoete en volle smaak komen de steranijs en drop terug, alsmede munt en op de achtergrond geroosterde mout. Door het lage koolzuurgehalte voelt het bier rond en fluweelzacht aan in de mond, waardoor je het prettig en soepel drinkt. Na het doorslikken laat het een frisse mond achter, waarbij de smaak aangenaam en lang blijft hangen. Hollanders en hun drop? Nu bij ons ook in vloeibare vorm verkrijgbaar!

NAAMGEVING

Na de Tachtigjarige Oorlog - in de 17e eeuw - gingen soldaten te paard aan het werk als postbezorger. Deze ruiters werden postiljons genoemd. Ze waren te herkennen aan hun posthoorn. Hun afbeelding tref je nu nog vaak op brievenbussen aan.

Vanaf de 19e eeuw werd de benaming postiljon ook gebruikt voor bereden koetsiers, de ruiters op het voorste linker paard van een zes- of achtspan. Verschillende koetsen van het koningshuis worden nu nog op deze manier bestuurd.

Nu, in de 21ste eeuw, is Postiljon ook de naam voor dit hartstikke donkere bier van Dampegheest.


Postiljon is een éénmalig brouwsel en is verkrijgbaar in 33cl flessen.


DETAILS

Postiljon
Type: dark ale
Gisting: bovengistend
Mouten: pils, numich, melanoidin, crystal, roasted, wheat
Hoppen: brewersgold, saaz
Kruiden: steranijs
Alcohol: 7%
Kleur: 175 EBC (zwart)
Bitterheid: 23 EBU (bitterig)
Stamwortgehalte: 18° Plato
Schenktemperatuur: 8 - 10 °C
Gebrouwen op: 9 okt 2018

ONDERSCHEIDINGEN

Bronzen medaille, Dutch Beer Challenge 2019

&

Bier van het festival op het Happy New Beer Festival 2019 in Heiloo